Εκπαιδευτικές εκπομπές

ROCCA A MARE, ΚΟΥΛΕΣ - ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Βίντεο για την ιστορία του μνημείου και τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης
ΝΑΥΑΓΙΟ LA THERESE: Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Jacques Cousteau “Lost relics of the sea” όπου παρουσιάζεται η εξερεύνηση και μερική ανασκαφή του ναυαγίου της υποναυαρχίδας του γαλλικού στόλου La Thérèse στα ανοικτά του Ηρακλείου. Το ναυάγιο προκλήθηκε από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του σκάφους, γεγονός που σήμανε το τέλος του πολυετούς Κρητικού Πολέμου (1645-1669), οδηγώντας στην παράδοση του Χάνδακα στους Οθωμανούς. Το πλοίο εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1976 στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγε ο θρυλικός γάλλος ερευνητής μαζί με το τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών.
ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΤΙΑΣ: Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Jacques Cousteau “Calypso’s search for Atlantis, pt. I”, όπου παρουσιάζεται η υποβρύχια ανασκαφή στον όρμο του Αγ. Γεωργίου της Ντίας, την οποία διεξήγαγε ο κρητικός αρχαιολόγος Χαράλαμπος Κριτζάς , αποδεικνύοντας την λιμενική χρήση του χώρου από τα σύγχρονα μέχρι τα μινωικά χρόνια. Η ανασκαφή έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγε ο θρυλικός γάλλος ερευνητής με το τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, το 1976.
ΕΝΕΤΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΕΡΜΑ ΑΠΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΜΕΛΗ: Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Jacques Cousteau "Lost relics of the sea" όπου παρουσιάζεται η ανασκαφή και ανέλκυση του ναυαγίου ενετικού πλοίου (16ος -17ος αιώνας), το οποίο έφερε ως έρμα αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαία κτίρια. Το πλοίο εντοπίστηκε και ερευνήθηκε στη νησίδα Ντία το 1976 στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγε ο θρυλικός γάλλος ερευνητής με το τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών.
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 2011: Σύντομη ταινία μικρού μήκους στην οποία παρουσιάζονται στοιχεία της έρευνας που διεξήγε το 2011 στην περιοχή της Ντίας και τον ευρύτερο κόλπο του Ηρακλείου η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Μεταξύ άλλων φαίνεται το Ναυάγιο ΙV της έρευνας του 1976, με φορτίο αμφορέων από την Ρόδο του τέλους του 1ου αι. μ.Χ., όπως είναι σήμερα.