Θεματικές ενότητες

3.4 Ρωμαϊκό ναυάγιο

Το ναυάγιο διερευνήθηκε από τους δύτες του Cousteau ως Ναυάγιο ΙV, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη του 1976, με επόπτη τον αρχαιολόγο Λάζαρο Κολώνα. Το φορτίο εντοπίστηκε σε βάθος 30-33μ. σε αμμώδη επικλινή βυθό, σε έναν από τους νότιους όρμους της Ντίας. Στη διάρκεια της διερεύνησης του ανελκύστηκαν περί τους 350 ροδιακοί αμφορείς, αρκετοί από αυτούς ακέραιοι. Μετά την ανέλκυση των αγγείων που ήταν διάσπαρτα στην επιφάνεια εντοπίστηκε στρώση με πολυάριθμους -περί τους 1500 κατά τις εκτιμήσεις των δυτών- όμοιους αμφορείς, οι οποίοι παρέμειναν στο βυθό. Το ναυάγιο επανεντοπίστηκε σε έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων το 2011.

Ανάμεσα στους ροδιακούς αμφορείς υπάρχουν μερικοί που ανήκουν σε διαφορετικούς τύπους και αποτελούν κατάλοιπα προηγούμενων φορτίων ή δοχεία προμηθειών για το πλήρωμα. Τις ανάγκες του πληρώματος φαίνεται να εξυπηρετούσαν και τα μικρότερα αγγεία που ανελκύστηκαν, όπως η λάγυνος που εκτίθεται.

Η Ρόδος, αρχικά εμπορικός ανταγωνιστής των Ρωμαίων, έγινε κατά το 2ο αι. π.Χ. ρωμαϊκή επαρχία, αλλά συνέχισε να παράγει και να εξάγει το κρασί της και άλλα προϊόντα. Ο εντοπισμός του ροδιακού φορτίου στην Ντία πιθανόν να σημαίνει εμπορικές συναλλαγές με την επίσης οινοπαραγωγό ρωμαϊκή Κρήτη ή και φορτίο στη διαδρομή του προς τη δυτική Μεσόγειο.

Κείμενα της ίδιας θεματικής ενότητας (7)

Characteristic Icon
3. Κρήτη και θάλασσα
Characteristic Icon
3.1 Το λιμάνι του Ηρακλείου
Characteristic Icon
3.2 Ο Ενετικός λιμένας
Characteristic Icon
3.3 Η υποβρύχια έρευνα του 1976 (Cousteau- ΥΠΠΕ)
Characteristic Icon
3.5 Βυζαντινό ναυάγιο
Characteristic Icon
3.6 Ενετικό ναυάγιο
Characteristic Icon
3.7 Υποβρύχια ανασκαφή στον όρμο του Αγ. Γεωργίου στην Ντία το 1976